U17 och U19 på matchläger i England
2015-07-31 13:46

Ifjol åkte Malmö FF U19 till Southampton FC för att byta erfarenheter och spela matcher mot engelskt toppmotstånd under två veckor. Erfarenheterna från resan var goda och nu i sommar är det dags för en ny Englandsresa. Denna gång får även U17-truppen chansen att åka med.

Resan är likt ifjol en del av ett utbytesprojekt som finansieras via pengar från Erasmus+ som är ett utbytesprogram för yrkesutbildningar mellan EU-länder. Tanken är att våra spelare ska få chansen att se hur en fotbollsutbildning i ett annat EU-land ser ut samt för oss ledare att utbyta metoder och erfarenheter med tränare i England.

I år är partnern utbytt. Southampton FC har bytts mot Liverpool FC vilket ger MFF chansen att knyta kontakter och byta erfarenheter med ännu en klubb som är dokumenterat duktiga på att utbilda unga spelare i sin akademi som tar steget till professionell fotboll på högsta nivå. Upplägget påminner mycket om fjolårets med tre matcher var för U17 och U19 mot engelskt motstånd. För U19 väntar matcher mot Liverpool FC, Bolton och Stoke medan U17 möter Liverpool FC, Bolton och Crewe. Under vistelsen kommer lagen även att ha gott om tid att träna och förbereda sig för höstsäsongen. En del av utbytet är att Liverpools akademitränare kommer att hålla i träningspass för MFF-lagen men de flesta passen bedrivs som vanligt för trupperna. Dock kommer det att genomföras på lite nya platser. Passen kommer att ligga på Liverpools och Boltons nuvarande akademier och på Manchester Uniteds f.d, Carrington. Trupperna kommer även att få presentationer och frågestunder med de olika motståndarnas representanter för ytterligare insyn i deras vardag.

MFF-trupperna har sin bas på Leigh sports village som ligger mellan Manchester och Liverpool. Det geografiska läget innebär såklart att guidade rundvandringar på både Old Trafford (Manchester Uniteds hemmaplan) och Anfield Road (Liverpool FC:s hemmaplan) kommer att genomföras. Dessutom kommer utflykter för att uppmuntra språkliga utbyten och kulturella upplevelser i de båda storstäderna att göras. Dessutom kommer lagen att få tillfälle att kolla in när några av de engelska storlagen spelar försäsongsmatcher inför säsongen 2015-2016.

Andreas Georgson, koordinator och U17-tränare MFF:
Matchlägret i England är en investering i våra spelares fotbollsutbildning på lång sikt då det kommer förbättra deras förståelse för vad som krävs för att ”lyckas” med sin fotboll. Vägen är lång till världseliten och man måste konkurrera ut spelare från alla världens hörn för att nå till de europeiska toppligorna. Sådana här utbyten är en unik chans att få insyn i de engelska klubbarnas akademiers verksamhet och förhoppningsvis inse det. Akademierna i England satsar mer pengar än något annat land för att få fram spelare i världsklass och det är intressant att se var de lägger alla resurser och vilka resultat det medför. Dessutom fyller lägret en fin funktion för MFF även på kort sikt då U17 och U19 kan förbereda sig under optimala förhållanden i 14 dagar inför höstsäsongen.

Onsdagen den 15 juli bär det av med flyg till England och när lagen kommer hem igen den 28 juli drar både Pojkallsvenskan och Juniorallsvenskan igång på nytt. Räkna med väl förberedda MFF-lag som tar upp jakten på slutspelsplatser i serierna då.