Varför spelförande?
2015-04-10 09:49

Malmö FF ska vara spelförande. Det är fastslaget i föreningens spelidé: Offensiva och spelförande, byggt på solid defensiv. Hur påverkar det våra ungdomslag i vardagen? MFF Ungdom har sin definition av att vara spelförande klar och fastslagen i Den himmelsblå vägens fotbollsdokument vilket lägger ut ramarna för hur ett ungdomslag i MFF ska agera och kännas igen på planerna.

Som ung fotbollsspelare finns massor att lära innan du är flygfärdig seniorspelare. Mängder av offensiva och defensiva moment ska nötas in med glädjefylld träning under fotbollsutbildningen. För att spelarna ska ha en chans att förstå vad de ska lära sig och i vilka åldrar de ska göra det har vi en tydlig struktur i vår utbildningsplan för detta, moment för moment.

För att kunna vara offensiv och spelförande krävs att man tidigt lägger en grund tekniskt och att man vågar försöka spela sig ur svåra situationer från början. På så vis vässas teknik och speluppfattning hos spelarna redan från en tidig ålder. Med andra ord börjar vi fotbollsutbildningen med att fokusera på den offensiva delen av spelet och skälet att vi gör det är att det tar längre tid att lära sig att vara trygg med bollen (en förutsättning för att kunna vara spelförande) än det gör att träna in de defensiva moment som också är viktiga delar av en fotbollsspelares kunnande. Att kunna vara spelförande och trygga med bollen även i de tuffaste ungdomsmatcherna är en lång process och spelarna går på ett antal minor i form av missar och insläppta mål längs vägen men så länge spelarna lär av misstagen och inser vad som krävs för att undvika dem är det en del av lärandet. Det finns alltid en risk att man som spelare (och tränare) blir skärrad om dessa metoder leder till insläppta mål och förlorade matcher och ju äldre spelarna blir desto större vikt måste de lägga vid att de beslut de fattar ute på plan får konsekvenser för resultatet och resultatet kommer i en elitförening som MFF att bli allt viktigare ju närmre toppen av ”utbildningsberget” de kommer. Viktigare, men aldrig på bekostnad av spelarnas individuella utveckling.

I U17 och U19 förbereds man slutligen för seniorfotboll och då gäller det att vi har arbetat in ett arbetssätt som format spelare som kan vara spelförande på ett effektivt vis. Effektivt på så vis att vi kan gripa initiativet på plan och föra matcherna samtidigt som det ger resultat. En strävan vi såklart har hela vägen från P9 och upp till A-laget men vägen dit är inte spikrak.

Den solida defensiven då? undrar kanske en van fotbollstänkare. Den är lika viktig i slutändan. Vi instruerar väldigt lite i defensiven upp till och med elva års ålder. Så långt är det bara viktigt att spelarna kämpar hårt för att ta tillbaka bollen när de tappat den. Från 12 års ålder börjar vi jobba med instruktion även i de defensiva moment som finns i utbildningsplanen. Utvecklingen i svensk fotboll under senare år har gått mot att prioritera individuella offensiva tekniker och bollinnehav i klart större utsträckning än defensiv teknik och taktik och det märks på spelarna som kommer fram. Det är en utveckling vi inte tänker följa utan våra spelare ska få en bra grundutbildning även defensivt samtidigt som vi inte strävar efter bollinnehav allena utan att vara spelförande och effektiva i vårt anfallsspel utan att tumma på en solid defensiv.

//Andreas Georgson, Koordinator Malmö FF Ungdom