Vår mest hektiska tid är nu
2015-07-27 23:51

Det är sommar och för de flesta föreningarna i Sverige innebär det en längre periods välförtjänt vila under åtminstone juli månad. Så är inte riktigt fallet för Malmö FF Ungdom.

Vi har hunnit med en hel del i sommar. Det började med att vårt P13 åkte till Sardinien för att spela en inbjudningsturnering mot både italienskt och annat europeiskt toppmotstånd. Att som 13-åring lära sig att resa och prestera flera dagar i sträck mot väldigt konkurrenskraftigt motstånd skapar erfarenheter våra spelare tar med sig i sin strävan mot eliten. Samma lag har även hunnit med att vinna 13-årsturneringen i Lomma mot svenskt toppmotstånd och Gothia cup som laget fick en gratisplats i. I Gothia slutade det med en finalseger mot BP med 3-1 inne på Nya Ullevi. En kul upplevelse och något av ett undantag eftersom MFF vanligtvis prioriterar lite mindre (sett till antalet lag) turneringar med jämnare motstånd och mer återhämtning mellan matcherna under somrarna.

Efter skolornas slut var det dags för årets upplaga av Sommarakademin. P10 och P11 var på plats på stadionområdet under v.25-26 medan P12 samlas v.32. Sommarakademin slår i år rekord i deltagarantal på nytt med hela 700 pojkar födda -03, -04 och -05. Ca 30 erfarna vuxna instruktörer mixas varje vecka ihop med våra elever från vår idrottsgrundskolas årskurs 8 för att leda grupper i träning och match under fyra dagar. Sommarakademins storlek har gjort att vi utöver våra egna akademitränare valt att ta in ledare från andra föreningar än MFF.  Ledare som kommit i kontakt med MFF tidigare och imponerat på vår ungdomsavdelning på ett eller annat sätt. Så samtidigt som Sommarakademin är ett sätt att kartlägga potentiella framtida A-lagsspelare i MFF har det även blivit en bra scoutingverksamhet när det gäller ledare som kan ta uppdrag i klubben, den kanske viktigaste delen i en framgångsrik fotbollsakademi. En ledare som gått den vägen är Andreas Wester som deltagit på Sommarakademin och med start i sommar kommer att vara ledare för MFF:s P9.

Utöver Sommarakademin driver vi även Sommar camps i sommarorterna Lomma, Bjärred, Tomelilla och Åhus där spelare i ett större spann av åldrar drillas enligt MFF-metoder men med samarbetsföreningarnas egna tränare under något kortare tid än på Sommarakademin.

I augusti spelas så Audi Cup i Köpenhamn där våra yngre elvamannalag deltar varje år. En riktig klassturnering med tufft motstånd. Sommarturneringarna är ett bra tillfälle för MFF att bjuda med talangfulla spelare från andra föreningar så att de får testa spela för MFF. På så vis kan vi skapa en relation med spelarna samtidigt som vi kan bedöma dem som spelare och personer i våra egna grupper under ett antal dagar i följd. På sommaren inkräktar det inte på deras verksamhet med sina egna föreningar vilket är en förutsättning för ett gott samarbete mellan MFF och breddföreningarna spelarna kommer ifrån.

Slutligen får några ord om vårt lyckade matchläger i England med U17 och U19 runda av beskrivningen av en hektisk, rolig och utvecklande sommar hos MFF Ungdom. 36 spelare och 8 ledare spenderade två veckor i Leigh (mellan Liverpool och Manchester) och Liverpool och slipade formen inför hösten samtidigt som man skaffade en insikt i hur livet som ungdomsproffs i England ter sig. Matchning mot Liverpool, Stoke, Crewe och Bolton och en rad intressanta utflykter och besök på akademier gjorde resan mödan värd och spelarna kom hem med ryggsäckarna fulla av influenser och lärdomar som ska öka förutsättningarna för att i första hand slå sig in i MFF:s A-lag.

TEXT: ANDREAS GEORGSON