MFF U19 i Uefa Youth League
2014-09-12 13:35

A-lagets framgångar i Champions League kvalet innebär möjligheter och utmaningar för hela föreningen Malmö FF. En bonus som få visste om inför kvalet var att även Malmö FF U19 får spela gruppspel i Uefa Youth League (UYL) som en följd av A-lagets resultat.

Samma motståndare i gruppspelet

Precis som A-laget kommer U19 att möta Juventus, Atletico Madrid och Olympiakos i ett gruppspel som innehåller dubbelmöten med samtliga motståndare. Tuffast möjliga sportsliga utmaning för våra juniorlagspelare med andra ord. För att ta sig vidare till UYL-slutspel gäller samma regler som för A-laget. Blir laget 1:a eller 2:a i gruppen väntar slutspel mot någon av övriga gruppers 1:or eller 2:or. För att vara aktuell för spel i UYL måste du vara född 1996-01-01 eller senare och 10 av de 20 spelare som tas ut till varje matchtrupp måste ha spelat i MFF:s ungdomslag de senaste två åren. Sistnämnda krav är inget problem för MFF som har väldigt låg omsättning på spelare i U17 och U19.

Internationell rutin

Det är andra året UYL arrangeras och således första gången MFF deltar. Matcherna innebär ovärderliga utbildningstillfällen för våra spelare. De får möta tuffast möjliga motstånd, resa till och förbereda sig för bortamatcher runt om i Europa och spela på riktiga arenor inför hyfsade publikskaror. Även om UYL är en ny erfarenhet för MFF så har U19-spelarna rejält med internationell erfarenhet. Samtliga åldersgrupper från P11 och upp till U19 reser årligen på resor runt om i Europa och deltar i internationella turneringar av högsta klass. De erfarenheterna kommer att komma väl till pass i höst.

Krav på organisation

Matcherna i UYL ställer krav även på resten av organisationen på MFF Ungdom. Då A-laget spelar sina CL-matcher samma dagar som U19 får ungdomsledarna sköta förberedelser och genomförandet av matcherna som spelas 15.30 på Gamla IP. Det innebär att organisera transporter för motståndarna, publiktillströmning, presskonferenser, m.m. Helt nya uppdrag för organisationen men samtidigt spännande att se om vi klarar av att arrangera evenemang under UEFA:s ibland ganska kravfyllda flagga.

Det kommer att bli en spännande och annorlunda höst för MFF Ungdom och det ser vi fram emot med stor tillförsikt!